dinsdag 12 juni 2012

Tot zover mijn droom: zwemmen met dolfijnen. Het lijkt me heel leuk om dit te doen, maar niet ten koste van de dolfijnen. Ze moeten het zelf leuk vinden, dus zelf op me af komen als ik bijvoorbeeld ergens aan het duiken ben. NIET in gevangenschap.

ZWEMMEN MET DOLFIJNEN MINDER LEUK DAN GEDACHT


Geplaatst door Traveljunks on 12 dec 2010 / 0 Comment



Voor veel toeristen is het zwemmen met dolfijnen de ultieme vakantiedroom. Zwemmen met dolfijnen lijkt een onschuldige en diervriendelijke bezigheid, maar de waarheid ligt toch anders. In Landen als Mexico en de Dominicaanse Republiek zijn diverse parken, waar men voor een gepeperd prijskaartje met dolfijnen in gevangenschap mag zwemmen.
Vaak leest men op reisfora dat toeristen informatie over zwemmen met dolfijnen zoeken. Bij enkele tropische bestemmingen lijkt het er haast bijna standaard bij te horen en vraagt de betreffende toerist zich niet eens af hoe het met de dieren gesteld is. Op verhelderende antwoorden zit men vaak ook niet te wachten, want dat laat de lang gekoesterde droom uiteen spatten. Schuldgevoel is iets waar men liever niet mee te maken krijgt, want “Flipper lacht toch de hele tijd?!” is het antwoord, dus worden de hoofden star in het denkbeeldige zand gestoken.
Gelukkig worden steeds meer mensen er zich van bewust dat dit vermaak minder diervriendelijk is als men altijd heeft gedacht. Het begint in enkele landen ook steeds moeilijker te worden om een dergelijk programma aan te bieden. Organisaties als WSPA voeren al jaren actie en voeren continue campagne om dit dierenleed onder de aandacht te brengen.
Niet alleen de vangst is vaak traumatisch voor de dolfijnen, maar ook bij het houden van dolfijnen en bij de fokprogramma’s kunnen vraagtekens gezet worden. Dit komt mede doordat het in gevangenschap niet mogelijk is te voorzien in de complexe fysieke benodigdheden van een dolfijn, waardoor WSPA actief is in het verbeteren van de situatie van gevangen dolfijnen. Dit doet WSPA door het redden van dolfijnen, het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek, deelnemen aan educatieve campagnes, actief lobbyen bij regeringen en het opzetten van partnerschips met andere dierenwelzijnsorganisaties die zich inzetten voor dolfijnen.
Zoals de WSPA aangeeft op hun site; “Zwemmen met dolfijnen wordt in veel landen aangeprezen als ‘niet te missen’-attractie. Het is echter goed u te beseffen dat dolfijnen in bassins daar tegen hun wil zitten. Uit het wild weggehaald of geboren in gevangenschap, dan is een dergelijk leven vaak een lichamelijke en geestelijke kwelling. Normaal zwemmen dolfijnen tot wel 160 kilometer per dag en ook hun sonar, waarmee ze met hun soortgenoten communiceren, reikt kilometers ver. Met een boot dolfijnen in het wild gaan bekijken kan in sommige gevallen wel, mits de touroperator zich aan bepaalde regels met betrekking tot snelheid en afstand ten opzicht van de dolfijnen houdt. Ook voor het bekijken van walvissen zijn regels die ervoor zorgen dat we de walvissen zo min mogelijk storen en wij nog jarenlang op verantwoorde wijze van deze dieren kunnen genieten. Whalewatch-organisaties dienen bijvoorbeeld op minimaal 100 meter afstand te blijven van walvissen en op minimaal 50 meter van dolfijnen. Ook moeten zij, wanneer de dieren binnen 100 meter van de boot zijn, de motor zacht of uit zetten. Daarnaast mag men niet langer dan 15 minuten dezelfde groep dieren observeren. Wanneer iedereen zich aan deze regels houdt, blijft het whalewatchen leuk voor mens en dier. Vermijd ook de dolfinaria en andere plaatsen waar wilde dieren soms onder barre omstandigheden in gevangenschap worden gehouden.”
Door niet aan dergelijk programma’s mee te werken kunnen we dit dierenleed stoppen, want zodra er geen geld meer binnenkomt zullen de parkeigenaren geen interesse meer hebben aan het houden van dolfijnen voor vermaak. Ga liever dolfijnen in het wild spotten, want daar zie je deze fantastische dieren op hun best. Zolang niet alle dolfijnen voor dergelijke programma’s worden gevangen, kunnen we hopelijk nog lang genieten van deze vriendelijke en intelligente  zeezoogdieren in hun natuurlijke omgeving.
Kijk voor meer informatie op WSPA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten